Михаил Миков: Когато моралът е пазарен, и демокрацията е пазарна

Михаил Миков: Когато моралът е пазарен, и демокрацията е пазарна

Акциите срещу купуването на гласове може малко да респектират, но като цяло проблемът с купуването и продаването на гласове остава. Това заяви бившият вътрешен министър Михаил Миков в предаването „Опорни хора“ в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

„Когато животът е пазарен, когато моралът е пазарен, няма защо да се учудваме, че и демокрацията е пазарна“, подчерта Миков.

„30 години се убеждаваме, че пазарът, парите са висшата ценност. Когато хората не виждат големи идеи, които си струва да бъдат подкрепени, които конкретно се отразяват на битието и живота им, те си казват, защо да не взема едни пари – всичко е пазар, всичко се продава и купува“, добави социалистът.

Според Миков, дефицитът на големи политически идеи води до единственото, заради което се провеждат изборите и функционира демокрацията – властта, възможности да управляваш ресурси.

„България е в разпасано положение. Държавата отсъства. Дълги години се внушаваше, че не необходимо да имаме силна държава. За държавата се сещаме, когато има пожар, наводнение, засушаване, когато има земетресение. През другото време държавата не ни е необходима“, продължи Михаил Миков и попита:

„Защо сме учудени, че хората не вярват в демократичния процес и в демократичния начин, по който се формира властта. Защото демокрацията е пазарна демокрация, не пазарна икономика, а пазарна демокрация. Натрупването на капитала в тези години доведе до това“.

Председателят на 42-то Народно събрание подчерта също, че големите проблеми пред България не са в дневния ред на политиците. „На първо място демографският въпрос, тежкият въпрос с неравенствата и с несправедливостта, няма го, не присъства в дискусиите. Всичко е въпрос как да се формира правителство. Това няма значение, ако няма смяна на политиката. Това няма да върне избирателите в избирателните секции“.

Миков, който оглавяваше Българската социалистическа партия в годините 2014 – 2016-та, коментира и процесите в лявото политическо пространство, като определи широкото ляво обединение като по-скоро формално, отколкото съдържателно.

„Смятам, че то беше направено прибързано, механично. Нито членовете и избирателите на БСП, активът беше подготвен за това, нито партиите, които на предишните избори се явяваха във формат ‚Левицата‘ са подготвени“, обясни позицията си той.

„Няма значима политическа лява идея. Няма връщане към автентичното ляво. Има едно широканско разбиране да участваме във властта“, заяви още Михаил Миков.

Цялото интервю можете да изгледате тук.