Миков: Политическите компромиси накараха хората да се отнасят с недоверие към лявата политика

Миков: Политическите компромиси накараха хората да се отнасят с недоверие към лявата политика

Дефицитът на лява политика и политическите компромиси в последните години накараха хората да се отнасят с недоверие към лявата политика и по тази причина те получават продължение на досегашната политика. Това заяви Михаил Миков в ефира на Българското национално радио. В интервю за Диана Дончева, социалистът коментира провелия се на 9 юни вот за народни представители, като подчерта:

„Резултатът от тези избори, независимо какви конфигурации са възможни за кабинет, е продължаване на същата политика – вътрешна и външна – политика, в която доминират едрите корпорации, техните интереси, политика, в която отсъства държавата“.

Механичното обединение в ляво няма да доведе до нищо, посочи също Миков в коментар на слабото представяне на всички леви формации.

„Виждате, че резултатите по отделно също са под 10%. Необходимо е друго – необходимо е ясно очертаване на това какво се разбира под лява политика и хора, които да вдъхват доверие, че наистина отстояват леви принципи“, категоричен бе той.

На въпрос дали президентът Румен Радев може да обедини лявото пространство в свой политически проект, Миков не мисли, че един човек е в състояние да постигне това. Той посочи също, че от позицията на държавния глава трудно може да се участва в политическия живот и да се отстоява партийна политика.

„Засега не съм чул президентът да заявява подкрепа за лява политика. Всъщност, функцията му не позволява той да подкрепя нито лява, нито дясна политика в момента. Тепърва, когато вече не е президент, той може да заеме някаква ясна политическо-партийна позиция. Не да задаваме въпроса кои хора ще се обединят, а каква политика би върнала доверието на мнозинството български граждани“.

„Днешната конфигурация е заложила в себе си една нетрайност, нестабилност, и то във времена, в които предизвикателствата пред България изискват друг тип политическо управление, друг тип мнозинство“, убеден е председателят на 42-то Народно събрание.

Според Миков, на тези избори, мнозинството от българските граждани са заявили: „Не ви даваме доверие!“. Той обърна внимание, че всички политически партии, които участваха на предишните избори, включително тези, които повториха или подобриха резултата си, като ДПС и ‚Има такъв народ‘, се движат в изключителни ниски равнища като брой гласове.

„Да не говорим за БСП, която намали резултата си – нещо абсолютно неестествено за партия, която е била в опозиция. Този резултат е оценка за поведението й в опозицията“.

Само с оставката на един човек нищо няма да се промени, смята Миков. По думите му, необходима е друга политика и друга организационна работа. „Необходимо е връщането на доверието с автентична лява политика, нещо за което БСП не дава сигнали, че има усещане“, поясни бившият лидер на Столетницата.

Фрагментацията на политическия живот е тежко заболяване в последните години, а тя е свързана най-вече с липсата на изчистен политически образ, констатира Михаил Миков. „На хората се внушаваше дълго време, че няма значение дали една политика е лява или дясна, внушава им се постоянно, че не е важно човек да е политизиран. Без политика не може да се конструира политическо представителство. Другото е технология за консумиране на власт“.

Целия разговор можете да чуете тук.  

Снимка: Ани Петрова