Михаил Миков: Влизам в предизборната битка, за да подкрепя лявото

Михаил Миков: Влизам в предизборната битка, за да подкрепя лявото

„Влизам в тази предизборна битка, за да подкрепя лявото в България“. Това заяви Михаил Миков в предаването „Опорни хора“ на телевизия Bulgaria ON AIR. Миков посочи, че за тази стъпка има няколко причини, като припомни:

„Напуснах БСП, когато влезе в коалиция с наследниците на СДС – ПП-ДБ, където има ясни политически опоненти. Напуснах, когато БСП се отказа от историята си, от идеите на лявото в името на властта“.

Социалистът припомни, че многократно е предупреждавал, че „този процес и това поведение на ръководството, тази вътрешнопартийна касапница, която се извършва толкова години, няма как да прави БСП по-силна“.

„Видя се на последните три-четири избори, че крайното закрепване на петото място означава втора дивизия без перспектива“ за БСП, посочи Миков, като подчерта, че разглежда „Левицата!“ като мястото, откъдето да тръгне изграждането и укрепването на лявото.“

Конституционната промяна унищожава парламентаризма

Председателят на 42-то Народно събрание коментира също темите около свалянето на Росен Желязков от председателския пост в парламента.

„Някой дава ли си сметка от тези, които освободиха Росен Желязков, че без възможността и желанието им да изберат друг председател, те обезглавяват не Росен Желязков, а Народното събрание“, попита Миков.

„Народното събрание не е нито на ГЕРБ, нито на ПП-ДБ, нито на БСП! То е на България. Това е политически безотговорно в такава ситуация, но е част от глупостта на промените в Конституцията, която ще продължи да дава поражения“.

„Очевидно архитектите, бащите на тази конституционна промяна не чуха разумните предупреждения и си мислеха, че някой ще спечели някакъв бонус, най-вече в битката с президента. Оказа се, че това още повече унищожава парламентаризма, въпреки че промените бяха направени в негово име“.

„Има зверска подготовка за избори, която минава през всичко. Политиката е последното нещо, което в момента занимава тези хора, които се насочват към изборите, което променя въобще смисъла на демокрацията у нас. Тя е в един постоянен упадък през последните десетина години,“ добави Михаил Миков.

Гледайте цялото интервю във видеото.