Миков: Политиката трябва да се разграничи от бизнеса, за да функционира демокрацията

Миков: Политиката трябва да се разграничи от бизнеса, за да функционира демокрацията

„В политиката и в управлението навлязоха хора, които хал-хабер си нямат от реалния живот и ето го резултатът – и законодателството ни е такова, и Конституцията ни е такава“. Това заяви Михаил Миков в предаването „Денят“ по TV1. В разговор с водещия Веселин Дремджиев, представителят на „Левицата!“ беше категоричен, че политиката трябва да се разграничи от бизнеса, за да може да функционира нормално демокрацията у нас.

МВР и вече несъществуващото спецправосъдие бяха използвани от кръгове близки до тях, констатира Миков в хода на интервюто и поясни: „Публична тайна е, че влиянието на Борисов и на Пеевски в органите на Съдебната власт отдавна личи от избора на Висшия съдебен съвет, от невъзможността да се смени ВСС, от блокажа на избора на регулаторите. Само че тези теми се решават в рамките на нормално функциониране на демокрацията. У нас тя е блокирана“.

Наред с това, Миков се обяви против това да се определят като имена един, двама или трима, които се сочат един-друг с пръст:

„Габриел, дето била вицепремиер толкова време, в един момент е ‚красивото лице на мафията‘, Пеевски еди-какво си, Борисов еди-какво си, пък Кирил Петков трето. Когато политиката се развива на това персонално равнище, тези фигури само радват публиката като театър. Големият въпрос е каква политика се прокарва. А е ясно, че за 35 години доминиращата политика в България е дясна“.

„Корпорациите навлязоха много силно в политиката. Тези имена, за които споменаваме, зад тях стои едър бизнес, не стои Гоньо от Видинско или Силистренско. Те реализират интересите на едрия бизнес и затова са в политиката“.

„Едрият бизнес финансира кампаниите. По медийните пакети ще ги познаете в тази кампания. Големият въпрос е усещането за несправедливост. Може да няма никаква пакети, нека да бъде равно – както за всички турци, така и за гол Хасан да бъде. А не едните да имат бонуси и привилегии“, призова Михаил Миков.

„Корпорациите, едрият бизнес директно влязоха в политиката. Погледнете състава на 49-тото Народно събрание днес и го сравнете с онзи преди десет легислатури, да речем, да видите колко бизнес има днес представен там и колко имаше преди десет или пет парламента, когато нямаше концентрация и натрупване. Политиката трябва да се разграничи от бизнеса, за да може да функционира демокрацията,“ доразви тезата си Миков и посочи:

„Тази постоянна война между Пеевски и Прокопиев омаломощава държавата. Единият бута своята политическа формация, другият своята. И то не на политическо основание, не на някаква разлика в идеите. Интересите и идеите им са едни и същи“.

Сегашният председател на БСП, Корнелия Нинова, „водеше партията по абсолютно погрешен път,“ коментира същи Миков, който припомни, че напусна Столетницата, когато тя влезе в коалиция с ПП-ДБ.

„Аз публично казах: ‚Чао, дотук съм‘. Тя водеше една политика, която обезличи БСП, лявото изчезна от БСП, която стана популярна само с вътрешно-партийните битки и гонения, с разгонването на коалиционните партньори“.

„БСП имаше способността да бъде центростремителната сила в лявото. За пет-шест години някак си осиротя, остана сама“, отбеляза Миков и припомни, че и Земеделците от Александър Стамболийски, и Социалдемократите са в „Левицата!“ днес.

В отговор на поканата отправена от Нинова в партията да се върнат известни лица, които я напуснаха, Миков подчерта, че въпросът не е дали той, Татяна Дончева или Валери Жаблянов ще са отново там, а че БСП не може да генерира политика.

„В ‚Левицата!‘ сега срещам много млади хора, които никога не са членували в БСП, но имат леви идеи, искат лява политика. Тях къде да ги оставим? Или да им кажем идете да членувате в БСП. Те не искат“.

Отстъпление от изконни ценности на левицата, като борбата за справедливост, има и на европейско равнище, каза още Миков. А в България нивото на неравенствата е ужасяващо, констатира той и призна, че и политиците, които са били в БСП при приемането на плоския данък носят отговорност за това, защото въпросът за по-справедливото прогресивно облагане е принципен.

Миков даде пример с двукратното увеличение на коефициента Джини през последните 10 години. „Можете да отидете в умиращата българска провинция, аз съм родом от Кула, Видинско, да видите как живеят хората там и колко са далече от проблемите на столицата, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора,“ призова кандидатът на „Левицата!“ за народен представител.

„Държавата все повече е изтиквана от корпорациите, бизнесът иска концентрация. Пазарът е в София. Пазар в Кула няма за Метро, Лидл, Билла, транснационалните корпорации, които репатрират печалба от България“, добави Миков.

Цялото участие можете да проследите във видеото.