Миков: БСП реши да употреби коалиционните си партньори като смокинов лист

Миков: БСП реши да употреби коалиционните си партньори като смокинов лист

На политическия терен в момента има силна фрагментация и липса на значими политически идеи, които би трябвало да са решение на големите проблеми пред България. Това заяви Михаил Миков в предаването „Твоят ден“ по по Нова Нюз. Сред тези проблеми, той постави на първо място демографския и на следващо, големите неравенства в българското общество.

„Има фрагментация на политическите сили, но не заради многообразие на политически идеи, а заради междуличностни отношения, заради битка за властови ресурс, поява на нови малки субекти в парламента, които също са в дясното пространство, липса на алтернатива – левицата не може да излъчи такава“, коментира социалистът.

Според Миков, новото ляво обединение, в което доминира Българската социалистическа партия, няма да свърши работа. „БСП май реши да поупотреби коалиционните си партньори като смокинов лист, но едва ли ще заблуди по някакъв начин избирателите“, смята бившият лидер на Столетницата.

По думите му, от лявото не се чуват големи алтернативи на дългогодишното дясно управление, като например въвеждане на прогресивно данъчно облагане. „Очаквах да видя някакъв политически сблъсък по въпроса за данъчното облагане“, отбеляза той.

Михаил Миков посочи също, че при този бюджетен дефицит в момента, очевидно ще се върви към увеличаване на данъци. „Чува се, че ще се увеличава ДДС – това е нечестно. Би трябвало да се търси прогресивно облагане“, категоричен бе Миков.

Цялото интервю можете да изгледате във видеото.