Михаил Миков: „Левицата!“ трябва да укрепне, за да има ляво обединение

Михаил Миков: „Левицата!“ трябва да укрепне, за да има ляво обединение

Всичко е въпрос на ляво-дясна оценка, а у нас има дълбоко неразбиране за лявата политика като такава, смята Михаил Миков, водач на две предизборни листи на коалиция „Левицата!“. Социалистът взе участие в дискусия под надслов „Геополитика“, заедно с проф. Иво Христов и представители на лявото политическо обединение.

„Много ми е интересно как цяла кампания всякакви другари и другарки ни питаха – „Защо не се обедините?“. И като ги попиташ: „Защо да се обединим?“, всички казват „За да сме силни и да бием!“. Ама защо да бием – че да станем депутати, министри, заради това ли да бием?“, каза Миков в обръщението си към участниците.

Представителят на „Левицата!“ смята, че е налице същностен дефицит на обединението на лявото, който се изразява в необходимостта за очертаване на няколко неща, върху които левите сили да се обединят.

Като пример, той посочи въпросът за войната и мира или необходимостта от създаване на национална организация за противопоставяне на въвличането на България във война.

Според Миков, обаче, „измореното да участва в демографията общество е изморено да участва и в демокрацията, то е общество изморено да участва и срещу във въвличането във войната“.

„Въпросът е доколко хората, с които се събираме тук, с които сме се срещали един месец, с които се надявам много, че ще се срещаме след изборите като левица, ще успеят да намерят общото между тях, за да отстояват някакви позиции. Това е единственият начин. Иначе ще си останем на констативното равнище“, коментира още кандидатът за народен представител от 5-ти МИР – Видин и 25-ти МИР – София.

„‚Левицата!‘, сама по себе си, е младо, относително ново политическо движение, създало се в среда на отслабване на Българската социалистическа партия и укрепващо в условия на паралелен политически проект, който беше създаден за тези избори, отбеляза също Михаил Миков.

„Необходимо е първо укрепване на „Левицата!“, за да може да има евентуално обединение в лявото политическо пространство“, подчерта той.

Цялата дискусия можете да проследите във видеото.